Punahilkka tuli meille 4.4.2012 noin kolmen kuukauden ikäisenä. Tänään, 22.3.2014 hän on siitynyt kalojen vedenalaiseen taivaaseen.

Lapset ovat vuosien varrella toivoneet milloin minkäkin laista kotieläintä. Akvaarioon kuitenkin päädyimme, ja siitä on ollut iloa ja seuraa koko perheelle. Monet kaloista ovat omia persoonallisuuksiaan, ja hyvin erotettavissa kumppaneistaan niin ulkomuotonsa kuin käytöksensäkin perusteella.

Punahilkka oli "vain" kala. Mutta hän oli silti meille tärkeä. Punahilkka oli akvaariomme kaloista toinen, joka sai nimen. Edelle ehti vain Minna Monni, joka ensimmäisenä muutti akvarioomme. Punahilkka oli Lehtikala. Lehtikaloja tuli meille samana päivänä kuuden kappaleen parvi. Punahilkka erottui parvesta heti selkeän punavalkoisen värityksensä, kokonsa ja pomottavan käytöksensä vuoksi. Kampoihin Punahilkalle laittoi alkuun Hurja, toinen kooltaan ja käytökseltään akvaarion pomoksi pyrkivä kala, myöhemmin taisteluihin osallistui myös Lumikki. Punahilkka piti kuitenkin aina puolensa, ja pysyi loppuun asti akvaarion valtiaana.

Nimestään huolimatta Punahilkka osoittautui melko pian urokseksi. Lehtikaloista ei nuorena näe sukupuolta, ja meille kävi niin, että kuuden kappaleen parvesta oli naaraita vain yksi, Täplä. Punahilkan ja kumppaneiden taistelut koskivat luonnollisesti sitä, kuka pääsee perustamaan perheen Täplän kanssa. Punahilkka siis voitti tuon kisan. Täplä ja Punahilkka kutivat useaan kertaan. Poikasia ei kuitenkaan koskaan syntynyt. Olisi pitänyt siirtää kutu erilliseen poikasakvaarioon, tai vähintään eristää kutualue tiheällä verkolla muusta akvaariosta. Emme tähän kuitenkaan koskaan ryhtyneet, joten jälkeläisiä ei jäänyt Punahilkkaa kaipaamaan.

Punahilkka sai hyvän, vaikkakin liian lyhyen elämän. Lehtikalat voivat elää jopa 10 vuotta.  Akvaariokalaksi Punahilkka sai hyvän kodin. Akvaariomme on reilut 700 litraa kooltaan, riitävän iso Lehtikaloille. Alusta asti akvaarion olosuhteet: lämpötila, veden koostumus ja muut asukit ja kasvit on valittu Lehtikalojen ehdoilla. Lisäksi Punahilkka oli varmasti tyytyväinen asemaansa koko porukan pomona. Ikävä kyllä Punahilkka sai kuitenkin jostain syystä jonkun sisäisen kasvaimen, jonka olemassaolo näkyi ulospäinkin. Mitään ei ollut tehtävissä.

Juicen sanoin: Mut se on yhteistä pomossa ja rengissä, ne ei elämästä selviä hengissä. Ei elämästä selviä hengissä.

Lepää rauhassa.

Santeri ja koko perhe