Mistä lie johtuu, mutta nukkuminen on vaikeata. Enkä tarkoita että juuri nyt, vaan yleensä tässä pitkin elämää. Minulla on onneksi aika harvoin nukahtamisvaikeuksia, mutta sen jälkeen ne ongelmat sitten melko pian alkavatkin. Jos hyvin käy, nukun yleensä iltayöstä ihan yhteen menoon 3-4 tuntia. Viimeistään sitten jo katson kelloa. Siis kelloradiota. Sellaista josta kellonaika näkyy numeroina selkeästi pimeässäkin. Jos minulla ei olisi yöllä mahdollista tarkistaa kellonaikaa jatkuvasti, tuskin nukkuisin senkään vertaa. Niin ainakin luulen.

Täyden kuun aika on ihan oma lukunsa. Varsinkin jos on selkeä ilma. Silloin ei edes nukahtaminen suju kunnolla, vaan sängyssä pyörii ja ihmettelee miksei uni tule. Pyrinkin nykyään olemaan katselematta koska täysikuu taas iskee, sillä silloin sitä kaikkein vähiten saa nukuttua kun jo etukäteen pelkää ettei nyt voi kuitenkaan nukkua kun on täysikuu. Tiedän että kaikki eivät usko täydellä kuulla olevan mitään merkitystä nukkumiseen. En minäkään uskonut, ennen kuin olin sen niin moneen kertaan itseni kohdalla kokenut. Olenko siis kuuhullu? No, ei minun hulluuteeni kuuta tarvita....

Myös CPAP-laite asettaa omat haasteensa. Tottakai se parantaa huomattavasti unen laatua, kun ei tule nukkuessa jatkuvasti hengityskatkoksia. Vähänkin unen jälkeen on huomattavasti virkeämpi, kun sen on nukkunut CPAP-laitteen kanssa. Mutta toisaalta siinä on oma hommansa aina kylkeä kääntäessä asetella letku hyvään asentoon. Selällään en osaa nukkua, mahallaan ei voi laitteen kanssa nukkua, joten nukun kyljellään. Selkää alkaa kolottaa viimeistään parin kolmen tunnin jälkeen, ja silloin joutuu sen vuoksi kääntämään kylkeä.

Yhden kerran olen aikuisena nukkunut hyvin. Sitä en enää kovin tarkkaan muista miten lapsena nukuin. Mutta tämän kerran muistan hyvin, kun nukuin hyvin. Olimme mökillä Nummi-Pusulassa. Vuotta en muista, mutta kyseessä oli joku kesä ennen CPAP-laitetta. Vieläkin muistan oman hämmästykseni, kun herätessäni aamulla jouduin kerrankin muutaman sekunnin miettimään missä olen. Lisäksi ihmetystä herätti että muu perhe oli jo hereillä. Minähän olen aina se joka herää ekana, vaikken aina välttämättä ensimmäisenä ylös pomppaisikaan. Sitten vielä se levänneen rento olotila, joka ei todellakaan ole tyypillisin tunne herätessäni. Tuntui todella hienolta. Toivottavasti vielä joskus tunnen saman tunteen.

Kaikkein huonoimmin nukun aina jos edessä on työpäivä. Aamuyöstä seuraan ajan kulua kellosta yhä kiihtyvään tahtiin. Normaalisti jostain 01-02 alkaen katson kelloa vähintään tunnin välein, ja viimeisen parin tunnin aikana keskimäärin kymmenen minuutin välein. Joskus olen kuitenkin vielä viimeisenkin puolen tunnin aikana ehtinyt nukahtaa hetkeksi ilman että kello olisi kuitenkaan päässyt soimaan. Sammutan herätyskellon aina muutamaa minuuttia ennen kuin se ehtii soida. Joitakin poikkeuksia tosin joskus tulee, keskimäärin ehkä pari kertaa vuodessa pääse kello soimaan. Tänä vuonna ei ole vielä sellaista vahinkoa sattunut.

Auttaisivatko lääkkeet nukkumiseen? Varsinaisia unilääkkeitä en ole koskaan käyttänyt. Ja mistäpä niitä olisin saanutkaan, kun en ole koskaan kenellekkään lääkärille nukkumisistani puhunut. Poikkeuksena neurologi, professori Markku Partinen, mutta se liittyi puhtaasti uniapneaan. Migreenin estolääkkeenä minulla on vuosien varrella ollut useitakin "väsyttäviä" lääkkeitä, joiden sivuvaikutuksiin pitäisi kuulua nopeampi nukahtaminen tai parempi uni. En ole kuitenkaan koskaan huomannut niissä sen kaltaisia  vaikutuksia. Poikkeuksena eräs lääke, jonka vaikutuksena näin erittäin paljon painajaisunia. Lääkkeen nimeä en valitettavasti muista.

Alkoholi toimii minulla sopivassa määrin käytettynä nukkumista edistävänä tekijänä. Tiedän kyllä että alkoholin avulla saatu uni ei ole normaaliin uneen verrattuna laadultaan yhtä hyvää. Mutta jos normaaliin uneen ei ole muutenkaan mahdollisuuksia, niin tunnen näissä tilanteissa jääväni kuitenkin voiton puolelle.

Koska nukun huonosti, yritän joka yö antaa itselleni mahdollisuuden nukkua vähintään kahdeksan tuntia. Viikonloppuisin ja lomilla ollessa enemmänkin. Viime yönä esimerkiksi 10,4 tuntia. Nuo ajat näkee CPAP-laitteesta, voi aina aamulla tarkistaa montako tuntia laite on ollut päällä. Tuo on se sama aika, jonka on yrittänyt nukkua. Unen määrän tarve on yksilöllistä, ja uskon että minäkään en juuri kuutta tuntia enempää unta tarvitsisi, jos sen saisi todella nukuttua yhteen menoon ilman heräilyjä.

Nukkumiseen kuuluvat oleellisesti myös unet. Mutta niistä  sitten  toisella kertaa toisessa tarinassa. Mielestäni uniongelmien lisäksi on myös ongelma unia....