Mökillä käynti on kuulunut minun elämääni ihan lapsesta alkaen. Lapsuuskodissa asuessani kaikki kesät oltiin mökillä. Samoin monet viikonloput keväällä ja syksyllä. Välillä käytiin jopa talvella.

Myös aikuisena ollessa on kesäviikonloppuihin hyvin oleellisesti kuulunut kesämökille meno. Nyt ollaan perheen kanssa ensimmäistä kertaa tänä keväänä mökillä Nummi-Pusulassa.

Ulkona näyttää lämpömittari lähes neljä astetta, kun pääsemme mökille. Lämmintä. Kylmää ei yhtään. Eli plussan puolella ollaan. Mökissä lähes kuusi astetta. Lämmintä siis. Siitä se lähtee. Taitaa olla eka kerta, kun ollaan Nummi-Pusulan mökillä näin aikaisin keväällä, eli Vappuna. Nyt on jo Vappupäivän ilta, kello puoli kymmenen, ja sisälämpötila ollaan saatu noin 16 asteeseen. Saunasta juuri tultiin, siellä kyllä hikoili ihan normaalisti. Lapset heitti sitten pienen yllytyksen jälken molemmat talviturkin menemään. Ja mikäs siinä, olihan vesi reilut kahdeksan astetta lämmintä. Siitä huolimatta jätettiin vaimon kanssa uimiset toiseen kertaan.

Saunan lauteilla perinteisesti tehdään tärkeitä päätöksiä. Meidän perheen saunakeskustelut pyöri melko sitkeästi aiheessa koiran hankinta. Tilanne on tällä hetkellä se, että perheeseemme tulee mahdollisesti tänä kesänä Shetlanninlammaskoira. Viimeinen sinetti puuttuu, ja se on kiinni siitä mitä vaimo päättää. Hän harkitsee vielä. Siis sitä että koira vai ei, rotu on näillä näkymillä päätetty. Kaikille muille asia sopii, ja alkaa olla odetettu, valmiiksi mietitty totuus.

Mökillä löytyy yleensä melko useinkin kuolleita eläimiä. Tuttu juttu on varmasti kaikille mökkeilijöille kuolleet kärpäset, hämähäkit ja muut hyönteiset. Ei sekään ole mitenkään poikkeuksellista, että kellarista löytyy kuollut hiiri, mutta se kyllä kieltämättä vähän yllätti, kun saunanpesästä löytyi kuollut mustarastas. Kuolleita lintuja yleensä löytyy mökin tai saunamökin ikkunoiden alta, mutta tämä oli kyllä eka kerta, kun saunanpesässä köllötteli kuollut mustarastas. Joskus vuosia sitten oli mökin rännin alla olevassa sadevesiastiassa seitsemän oravanpoikasta. Kuolleena. Sen jälkeen on sadevesiastioihin aina jätetty lauta tai keppi sinne putoavien pelastukseksi. Mutta entä saunanpesään. Pitäisikö piippu talveksi käydä peittämässä, ettei sinne kukaan putoa. Enpä tiedä, ehkä eläimiä kuolee joka tapauksessa. Taidan jättää piipun peittelemättä  jatkossakin. 

Eipä tässä sitten kummempia kuin iltapesulle ja nukkumaan. Veikkaan että saa nukuttua aika hyvin, kun ei ole liian kuuma....