Muistan vielä kun katselin ekan kerran formulakisoja. Se oli minusta ihan tylsää.

Ajankohta oli joskus 60-luvun loppupuolella. Lähetys oli mustavalkoinen, enkä oikein ymmärtänyt mitä siinä tapahtui. Autot ajoivat radalla peräkanaa kierros toisensa jälkeen, loputtoman kauan, tuntui minusta. Mutta pitihän sitä seurata, kun kerran olin itseäni pari vuotta vanhemman serkkuni luona kylässä, ja hän halusi sitä katsoa. En itse asiassa tiedä vieläkö serkkupoika (Saksassa) kisoja seuraa.

Sitä sitten en enää tarkkaan muista koska aloin itse näitä kisoja aktiivisesti seuraamaan. Monta vuotta siitäkin varmasti on. Nykyään katson aika-ajot ja kisat aina kun se vaan on mahdollista. Nyt, kun aikaa on, katsoin myös vapaat harjoitukset. Samoin katselen myös nuo ennakkotunnelma lähetykset, joita myös tulee pitkin formulaviikonloppua. Seuraan formuloita myös netin kautta. Käytän enimmäkseen MTV 3:n F1 sivustoa. Sinne tulee päivityksiä näin formulaviikonlopun aikana lähes jatkuvalla syötöllä. Seuraan tuota sivustoa myös varsinaisen formulakauden ulkopuolella säännöllisesti päivittäin. Aina sieltä jotain mielenkiintoista löytyy silloinkin, kun ei ole varsinainen kilpailukausi käynnissä. Varsinkin talvitestit ovat mielenkiintoisia, niissä luodaan usein pohja koko tulevalle kaudelle.

En oikein osaa sanoa mikä minua formuloissa kiinnostaa. Ei minua ne henkilöt henkilöinä sinänsä kauheasti jaksa innostaa, vaikka Räikkönen persoonana onkin ihan hauska. En seuraa mistään juorulehdistä tai palstoilta kuskien puuhista formuloiden ulkopuolella. En voisi kuvitella haluavani lukea kirjaa jonkun formulakuskin elämästä, jos sellainen on tehty tai joskus tehdään. Enkä missään tapauksessa haluaisi (tai edes suostuisi) menemään seuraamaan jotain kisaa paikanpäältä. Televisiosta sen näkee paljon paremmin, ja omalta sohvalta kisan seuraaminen on kaikkein mukavinta. Tiesin olevan olemassa elokuvan (Rush), joka kertoo formulamaailmasta. Tuskin olisin sitäkään katsonut, jollei Joonas olisi  suositellut. Sain sen juuri tänään katsottua, ja täytyy myöntää että se oli ihan hyvä.

Tämä kausi on ennakkoasetelmiltaan yksi mielenkiintoisimmista pitkästä aikaa. Mielenkiintoa lisää ensinkin se, että autot ovat normaalia suurempien sääntömuutosten myötä muuttuneet paljon. Tämä mahdollistaa sen, että tällä kaudella tallien voimasuhteet ovat muuttuneet melko paljon viime vuosina vallinneista. Ja mikä parasta, molemmilla suomalaisilla on nyt auto, jolla voi ihan oikeasti taistella palkintopallipaikoista. Kimi Räikkösen ja Valtteri Bottaksen lisäksi on Nico Rosberg ehdottomasti myös yksi suosikeistani, vaikka Saksan passilla kisaileekin. Nicohan johtaa sarjaa ekan kisan jälkeen, ja on Lewis Hamiltonin kanssa ehdoton suosikki myös tuleviin kisoihin. Sen verran hyvin meni Mersun talvitestit, ja vauhti on ainakin alkukaudesta kaikkein parasta.

Olenko sitten hyvä asiantuntija formuloiden suhteen? Eikö minun kannattaisi harrastaa Veikkauksen sivuilla vedonlyöntiä aiheesta? Kun kerran nytkin olen tarkkaan seurannut kauden talvitesteistä alkaen. Ja katsonut tänään aamulla vapaat harjoitukset tarkkaan jo kukon laulun aikaan. No ongelma on se, että vetoa lyövät yleensä ne jotka tietävät, tai ainakin luulevat tietävänsä aiheesta riittävästi. Tämä tarkoittaa taas sitä, että kertoimet jäävät kovin pieniksi, jos asiantuntijoiden veikkaukset pitävät paikkansa. Toisaalta, juuri nyt, kauden alussa kannattaa lyödä vetoa jos joskus lyö. Vielä ei ole tallien ja kuskien väliset voimasuhteet täysin selvinneet. Alkukaudesta tulee eniten yllätyksiä. Ja keskeytyksiä.

Sen vuoksi minäkin yleensä näin alkukaudesta laitan muutaman euron likoon. Koskaan en ole kummemmin rikastunut, mutta kun pelaa pienillä panoksilla, ei pääse paljon köyhtymäänkään. Nyt alkoi Malesian kisat itse asiassa sen suhteen ihan hyvin. Löin vetoa että Nico Rosberg on perjantain toisien vapaiden harjoitusten nopein. Näin kävi. Sijoitin siihen oikein 2,0 euroa. En vielä tiedä mikä oli kerroin, tuskin kovin iso. Siitä tulevan potin ajattelin sitten puolestaan sijoittaa aika-ajoihin, ja sieltä tulleilla voittovaroilla on hyvä lähteä pelaamaan uhkapeliä varsinaisesta kisasta.

Laitanpa tähän loppuun sitten pienet mutta ilmaiset vedonlyöntivihjeet suurella asiantuntemuksellani. Muistutan kuitenkin etten ole mikään Noora Karma, ja muutenkin näiden vihjeiden perusteella hävityt rahat eivät ole minun vastuullani. Eli lauantain aika-ajot: paalulle ajaa joko Lewis Hamilton tai Felipe Massa. Kolmen kärkeen edellisten lisäksi on mahdollisuuksia Fernando Alonsolla, Valtteri Bottaksella ja Nico Rosbergillä. Jaa että mihin unohdin Räikkösen? Häntä tietysti kannatan, mutta Kimi on harvoin parhaimmillaan aika-ajoissa. Sunnuntain kisan puolestaan voittaa joko Rosberg tai Räikkönen. Palkintopallille mahdollisuuksia myös Valtteri Bottaksella, Jenson Buttonilla Fernando Alonsolla. Hamiltonille ennustan paineen alla (tallikaveri johtaa) vaikeuksia. Sama pätee Massaan. Massa on muutenkin yleensä parempi aika-ajoissa kuin kisassa.

Siinä se, jännittävää kisaviikonloppua.