Heippa hei metsien miehet, kuinka on voitu? Ja sitten suoraan kysymyksiin: saako naapurin tontille rakentaa ja missä määrin? Kyselee nimimerkki "Paalutinko turhaan".

Näinhän se menee. Legendaariset radio-ohjelmat nimeltään "Metsäradio" ja "Maamiehen tietolaari" vuosikymmenten takaa. Metsäradio tulee edelleen radiosta (maanantai-iltaisin) mutta maamiehen tietolaari on lopetettu jo vuonna 2001.

Toimivan putkiradionkin olen joskus aikanaan nähnyt. Sitä en enää muista mitä ohjelmaa sieltä kuului. Tämä laite taisi olla isovanhempieni luona. Lapsuuskodissa keittiössä taas oli yleensä aina radio auki. Kanava oli sellainen, josta tuli säännöllisesti uutisia. Kaikenlaista asiaohjelmaa sieltä sieltä myös kuului, mutta toki musiikkiakin sitten aina välillä. Lapsuuden kesät vietettiin tiiviisti Teiskossa mökillä. Siellä ei silloin vielä alkuun ollut televisiota, mutta radio kumminkin. Aamulla se yleensä avattiin, ja auki se oli käytännössä aina silloin kun sisällä oltiin.

Mökiltä on jäänyt mieleen noilta ajoilta ne muutamat kerrat, kun nukuin yksin teltassa. Sinne otin radion mukaan, ja jotenkin oli kauheen jännää ja mielenkiintoista siellä metsän keskellä yksin teltassa radiota ennen nukahtamista kuunnella. Sitä en enään tarkkaan muista  mitä sieltä kuuntelin, mutta sellainen mielikuva minulla on että jonkun radiosta tulevan kuunnelman vuoksi sen sinne mukaani otin. Vieläköhän radiokuunnelmia on enää edes olemassa. Toivottavasti, voisi olla ihan jännää joskus taas sellainen kuunnella.

Nykyään radiota ei käytännössä tule kuunneltua muuta kuin autoa ajaessa. Minulla on aina yksin autoa ajaessani radio auki, ja kanava on Radio Suomi. Mielestäni sieltä tulee ihan hyvää ohjelmaa, ei ole musiikkiakaan liikaa joukossa. Pari on sellaista ohjelmaa, jotka haluan erityisesti erikseen mainita. Nimittäin "Sananen" ja "Anonyymit kotikiusatut". Sananen on pakinasarja jossa maallikkosaarnaaja Maasola ottaa omalla reippaalla tyylillään kantaa milloin mihinkin, lähinnä ajankohtaisiin aiheisiin. Anonyymit kotikiusatut on puolestaan sketsisarja, joka kertoo parin Martan varjossa elävän miehen mietteistä, usein myös ajankohtaisiin asioihin peilaten. Persoonallisia ja hauskoja ohjelmia molemmat, suosittelen.

Yksi ihan oma lukunsa on merisäätiedot. Varsinkin kun tulee koko litania mukaan lukien tiedot rannikkoasemilta. Itse niitä tietoja en sinänsä kaipaa, mutta on aina yhtä mukavaa kuunnella kuinka pitkälle toimittaja kulloinkin pääsee, ennen sanoissaan sekoamista. Harvoin, mutta kuitenkin joskus, joku suorittaa koko litanian ilman virheitä. Se on hieno saavutus, voit vaikka itse kokeilla, kuinka vaikeasta ääneenluku tehtävästä tuossa on kysymys. Sitä en kyllä tiedä, kuinka kauan merenkulkijat oikeasti tuota tiedotusta kaipaavat, toivottavasti vielä pitkään.

Nyt kun ei ole juuri viime viikkoina tullut autoa ajeltua, tuli jossain vaiheessa oikein radio-ohjelmia ikävä. Sitten totesin että kyllähän ne radio-ohjelmatkin saa tietokoneen kautta kuulumaan, ja aivan reaaliajassa. Niinpä minulla on nykyään aika usein radio päällä, kun näitä sepustuksiani kirjoittelen tai postimerkkejä kansioihin laittelen. Toinen hyvä vaihtoehto on luonnollisesti Spotify, jossa nykyään Santerillakin on oma hieno soittolista, josta kiitokset Undikselle. Osasin sinne itse jopa vähän musiikia lisäillä, Hectoria ja Tuomari Nurmiota, eli ei mennyt hukkaan myöskään Undiksen antama tekniikkakurssi.

Netin kautta pääsee myös luonnollisesti näkemään, minkä näköisiä ihmisiä radioäänten takaa löytyy. Kaikista tutuiksi tulleista radioäänistä on luonnollisesti syntynyt itselle hyvinkin tarkka käsitys siitä, miltä kyseinen henkilö näyttää. Sitten kun näkee henkilön kuvan, ei voi muuta kuin todeta että on mennyt todella reilusti pieleen. Ensimmäinen reaktio on että kyseessä täytyy olla joku erehdys. Seuraavaksi tulee tunne että minua on petetty, ei henkilön tuolta pitänyt näyttää. Nykyään vältän heidän kuviensa katselua, eihän siitä tule kuin huonolle tuulelle. Parempi vaan säilyttää se tuttu ja turvallinen  mielikuva, minkä näiden äänten takana olevista ihmisistä on itselleen aikanaan luonut.

Radio on hyvin säilyttänyt paikkansa tässä yhä lisääntyvän informaation ja kehittyvän tekniikan maailmassa. Uutiset kyllä nykyään tuntuvat aina vanhoilta, samoin säätiedotukset, kun niistä on ajantasalla olevat päivitykset olemassa jatkuvasti netissä. Nekin kuitenkin puolustavat edelleen paikkaansa, sillä kaikilla ei ole aina halua tai mahdollisuutta olla  nettiin yhteydessä.

Kiitän radiota hienoista ohjelmista, ja toivotan sille valoisaa tulevaisuutta jatkossakin!