Kun sain Facebookissa musiikkihaasteen, ajattelin ensin etten edes tunne kymmentä musiikkikappaletta. Minä olen useasti todennut ihan ääneen, ettei minua haittaisi vaikka maailmasta musiikki loppuisi. Hyvin harvoin kuuntelen musiikkia vapaaehtoisesti, yksin ollessani en käytännössä juuri koskaan. Mutta kun aloin asiaa tarkemmin ajatella, huomasin omaksi yllätyksekseni että niitä vaan löytyy. Minulle merkityksellisiä musiikkikappaleita. Laitoin niistä listauksen Facebookiin, ja tässä niihin kaikkiin vähän perusteluja.

Suvivirsi. Tämä kuuluu ehdottomasti listaan. Sen muistan vieläkin aivan alaluokilta alkaen, että tämä kun oikein sekaäänisesti ja innokkaasti koulun päättäjäisissä veisattiin, niin siitä se sitten alkoi. Se kauan odotettu kesäloma. Joululoman alkuun kuuluu koulumuistoissa vastaavasti "Enkeli taivaan...", vaikka ei ehkä aivan yhtä itsestään selvästi.

Nolo et Rähjä: Ensi kaino vieno yritys. Taattua Manselaista osaamista seitsemänkymmentäluvulta. Yhtye oli lähtöisin Teiskon Aitolahdesta, ja kokoonpanoa jouduttiin välillä muokkaamaan kun eräs alkuperäisjäsen sirtyi erään Juice Leskisen bändiin... Tutustumisen arvoinen yhtye, jonka kappaleita joitakin löytyy Spotifysta. Hienoja kappaleita ovat myös esimerkiksi: Tahdon saada Paulan takaisin ja Milarca. Tämä yhtye ja kappale tuovat mieleeni elävästi nuoruusmuistoja Koulukadun välillä riehakkaistakin kokoontumisista.

Eppu Normaali: Vanha Kellarissa Valittaa. Tätä kappaletta kuunneltiin ahkerasti tuvassamme Suomen Kasarmilla, kun olin alokkaana armeijassa. Eräs tupakaverini otti autostaan akun ja autosterot irti, ja viritteli ne tuvan nurkkaan iloksemme. Siihen aikaan vaadittiin tällaista pientä toimeliaisuutta, että päästiin musiikkia kuuntelemaan.

Ruuti: Räkkä rakka ja paha-akka. Liittyy myös armeija-aikaan. Ruuti bändin rumpali oli armeijakaverini, ja hän onnistui saamaan minutkin ostamaan c-kasetillisen heidän musiikkiaan. Tuo kyseinen kappale oli mielestäni kasetin paras.

Ohi on. Sitä ei varmasti koskaan voi unohtaa kun vihdoin pääsi armeijasta pois.

Queen: The show must go on. Jälleen yllätin itsenikin. Vieraskielistä musiikkia minun listallani. Tämä kappale tuo kuitenkin minulle aina mieleen erään tietyn Biljardiklubin. Sieltä tuli levyautomaatista milloin mitäkin musiikkia, mutta tämän kappaleen yhdistän aina sinne, ja siellä pidettyihin eräisiin pikkujouluihin. Eräs nykyinen kunnallispoliitikko jonka kanssa usein tuolla Biljardiklubilla kävin, oli kokenut jonkinlaisia sydänsuruja, ja soitti tuota kappaletta illan mittaan moneen kertaan. Sanoja en ole edes yrittänyt kaikkia ymmärtää, mutta hienoa mahtipontista soitantaa tuosta kappaleesta kieltämättä löytyy.

Päivänsäde ja Menninkäinen. Joskus vuosia sitten poikamiehenä ollessani eräällä pitkäkestoisella työhön liittyvällä kurssisarjalla tutustuin Katri nimiseen tyttöön. Hän säesti itseään kitaralla ja lauloi hyvin tunteikkaasti tuon kappaleen. Jostain syystä vaan ovat jääneet mieleen tyttö, kitara ja tuo kappale.

Jaakko Teppo: Ruikonperän Multakurkku. Joskus 80-luvulla läksimme nykyisen Suntion kanssa Pirkanmaalta Helsinkiin katsomaan Mersu 508 merkkistä entistä silakankuljetus autoa, joka oli myynnissä edulliseen hintaan. Lähtiessämme kävimme Essolla tankkaamassa, ja Suntio valitsi matkamusiikiksi tiskiltä kasetin, joka oli Jaakko Tepon Ruikonperän Multakurkku. Tämä kasetti sitten soi suunnilleen keskeytyksettä koko tuon ikimuistoisen reissun ajan. En ollut ennen tuota päivää kuullut mitään kyseisestä henkilöstä, mutta tuosta lähtien on Jaakko Teppo ollut yksi suosikeistani.

Juice Leskinen: Norjalainen Villapaita. Tämä on hyvän esittäjän erinomainen kappale, joka tuo minulle aina mieleen Jäämeren, ja sinne tehdyt useat ikimuistoiset matkat.

Macarena. Tämä kappale soi aivan jatkuvasti, kun vuonna 1996 kiersimme nykyisen vaimoni kanssa punaisella Honda Civicilla Islannin ympäri ja kuuntelimme autoradiota. Tuo oli ensimmäinen Islannin matkani, ja Macarena tuo minulle aina Islannin ja varsinkin tuon ensimmäisen matkan mieleen.

Tässä vaiheessa moni toteaa että monta hyvää ja merkityksellistä kappaletta jäi mainitsematta. Minä ajattelin kuitenkin pysytellä totuudessa, ja kertoa että kyllä tässä sai useamman päivän pinnistellä että löysi listalle 10 kappaletta. Hyviä kappaleita ja esiintyjiä on varmasti muitakin, mutta sellaisia joihin liittyy jokin muisto tai tilanne, ei noiden lisäksi ainakaan tällä hetkellä tule mieleen kuin yksi: eli Hääpäivänämme soitettu häävalssi, jonka nimeä en kyllä valitettavasti enää muista....